Behandling av irritabel tarm


De fleste som har irritabel tarm syndrom (IBS) har kun milde til moderate symptomer og plager. Dermed er det for de fleste ikke behov for hverken lege eller medikamenter. For mange er vissheten om at man ikke lider av alvorlig sykdom, samt kunnskap rundt tilstanden tilstrekkelig behandling.

Bekymringen for at man har en alvorlig sykdom er ofte en viktig årsak til at tilstanden irritabel tarm vedvarer. Ved å utelukke dette ved for eksempel en legeundersøkelse og dermed tilegne seg kunnskap om tilstanden, vil bekymringen slippe taket noe som vil være en lettelse for de fleste.

Behandlingen vil hovedsakelig være å tilpasset kostholdet sitt. Dette kan du lese mer om på siden «Mat». I noen tilfeller kan det også være aktuelt å bruke medikamenter. Norsk Helseinformatikk opplyser at flere pasienter som lider av irritabel tarm ser ut til å ha mangel på vitamin D. Vitamin D-tilskudd er generelt gunstig for helsen, men det er usikkert om det har en god effekt på IBS. Dersom hovedplagen er diaré kan medisiner som eluksadolin og loperamid hjelpe på problemet. Er ditt hovedproblem smerter og forstoppelse kan linaklotid hjelpe for noen. I kliniske forsøk er det også bevist at pasienter med irritabel tarm har betydelig placeborespons på 40-70% og at det dermed kun unntaksvis er indikasjon for medikamentell behandling.

Nedenfor følger en liste over medikamenter og tilskudd som har blitt brukt i forbindelse med problemet.

Antidepressiver
Metaanalyser viser effekt av antidepressiver. Samme effekt for tricykliske antidepressiver og SSRI.

Antikolinergika
Blir brukt i noen tilfeller, men det mangler dokumentasjon på effekten dette har.

Antispasmodika
Cimetropium, pinaverium, trimebutine og peppermynteolje har vist seg å være bedre enn placebo. Peppermynteolje har vist en lovende effekt i studier hvor dette har blitt gitt i kapselform. Slike kapsler finnes ikke i norske apotek, men dråper er tilgjengelig og kan gis med forbehold om at effekten ikke nødvendigvis er den samme.

Kinesiske urter
Har vist effekt hos noen pasienter, men effekten er uviss og studiene knyttet til urtene har metodiske svakheter. Det er viktig å vite at urtemedisiner og kosttilskudd kan ha alvorlige bivirkninger, inkludert leversvikt.
Serotonin (5-hydroksytryptamin=5HT) reseptor antagonister og agonister
Har vist å øke antall smertefrie dager og bedre diaréplager, men forskjellen til placebo er ikke stor.

Melatonin
Inntak av 3mg melatonin ved sengetid under en to ukers studie hos pasienter med søvnproblem og IBS viste seg å gi mindre magesmerter og redusert sensibilitet for rektale smerter uten å påvirke søvn og psykisk ubehag.

[siteorigin_widget class=»WP_Widget_Media_Image»][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=»WP_Widget_Media_Image»][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=»WP_Widget_Media_Image»][/siteorigin_widget]