IBS – irritabel tarm – kjerringråd – tips & hjelp
Dagbok
Før en dagbok hvor du skriver ned hva du spiser og hvordan du føler deg. Ved å gjøre dette vil du enkelt kunne se hvilke matvarer som gir deg større problemer enn andre. Dermed kan du eliminere eller øke inntaket av de varene som gjør tarmen bedre eller verre. Når du har ført dagbok en stund har du mest sannsynlig funnet matvarer som fungerer for deg. Dermed vil det være enklere for deg å ha et mer avslappet forhold til mat, og måltidene vil bli noe du kan glede deg til.
Generelle råd
Det anbefales å drikke minimum 1,5-2 liter med vann om dagen. Når man setter seg ned for å spise et måltid, bør man ta seg tid til å nyte maten. Unngå å hoppe over måltidene dine, selv om du har det travelt. Det bør helst ikke gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid. Les deg opp på all informasjonen du kan finne, men vær kritisk til hvem som har skrevet det før du hiver deg ut i ukjent farvann. Et tips er å bruke fastlegen din for alt han eller hun er verdt. Selv om det ikke finnes en kur for syndromet, sitter de på mye informasjon du kan bruke for å gjøre hverdagen bedre.
Endring av kosthold
Noen reagerer sannsynligvis på enkelte typer kardohydrater (les under fanen mat), og det har kommet en del forskning som viser at en diett med redusert mengde FODMAP kan hjelpe mange. Glutenfri diett er også foreslått, men det mangler forskning som støtter dette. Dersom man ikke kommer til målet med god diagnostikk og informasjon via lege, kan redusert FODMAP forsøkes, gjerne i samarbeid med ernæringsfysiolog som kan sikre riktig sammensetning av kosten.
Stressmestring og fysisk aktivitet
Mange opplever symptomforverring når de blir stresset og kan derfor ha nytte av stressmestringsteknikker som pusteøvelser, meditasjon, yoga og avslapningsøvelser. Regelmessig fysisk aktivitet det kan virke smertelindrende og gi bedre tarmfunksjon. Det har blitt vist at regelmessig fysisk aktivitet kan lette transporten av tarmgass og kan dermed føre til redusert oppblåsthet. Helsedirektoratet anbefaler at voksne og eldre bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet per uke eller minst 75 minutter med høy intensitet per uke. Dersom du tilhører en annen aldersgruppe kan du lese mer om anbefalinger her
Tilskudd
Dersom hovedplagen er forstoppelse og smerter, kan linaklotid, som er et medikament, være til nytte for noen. Dersom hovedplagen er diaré kan medikamentene loperamid eller eluksadolin være til hjelp.
Probiotika, som kan tas i form av yoghurt og kultura, er vist å ha effekt hos noen. Resultatene er for tiden usikre og variable, og det er kun en liten andel som har vist effekt. Man bør prøve det i minst 4 uker før man avgjør om det har en effekt eller ikke.
Det har vist deg at mange pasienter med irritabel tarm har mangel på vitamin D. Tilskudd med vitamin D generelt er nyttig for helsen, men for tiden er det usikkert om det kan ha noen effekt hos personer med irritabel tarm.